Kortfilmer för förskola - digital visning


Skolbibliotek Malmö finns ett flertal kortfilmer för förskolan som vi här uppmärksammar!


Barn ser film hemma men alla har inte de verktyg som behövs för att kunna reflektera och utrycka de känslor och tankar som uppkommer. Där kan förskolepersonal guida och stödja barnen genom att se film i förskolan. I samtal kan man reflektera och ta vara på barnens fantasier och lekar. Barnens språkkompetens förbättras när de får se film och ska återberätta och återspegla det som har hänt i filmen. Filmupplevelser ger också möjligheter till social interaktion, förståelse och empati.


Bokade förskolor får en länk och lösenord för att kunna se filmerna. Planera in förberedelsetid för personalen att först se igenom filmerna och bestäm tillsammans vilka filmer ni tycker passar för er barngrupp och vilka åldrar. Prata igenom vilka förberedelser och samtal ni vill ha med barnen innan filmvisningen samt efter. Till flera av filmerna finns ett material som ger tips om fördjupat pedagogiskt arbete.

Det kan vara önskvärt att ni under filmvisningen är en pedagog som observatör, som antecknar barnens reaktioner, samt en pedagog att möta barnens reaktioner och frågor. Era anteckningar blir stöd för barnens återkopplingar under en längre tid. Försök skapa en bra visning som liksom en biografsalong visar bild och ljud på bästa sätt, t ex ett mörklagt rum utan distraktioner där ni kan visa filmen på en större skärm.


Kuap Regi: Nils Hedinger, Schweiz 2018, 8 minuter, animation, utan dialog. Målgrupp: 2–5 år.

I sjön ynglar grodan av sig. De små grodynglen växer och får armar och ben för att lämna vattnet för land. Alla utom en. Det ensamma ynglet får nu hitta nya vänner när de andra lämnat sjön för ett hoppande liv på land. TEMA: natur / biologi, grodor, individ kontra kollektivet, årstider, ensamhet, förmänskligande djur, vänskap, livscykeln

Two Balloons Regi: Mark C. Smith, USA 2017, Längd: 9 min, Utan tal, Målgrupp: 4-5 år

Två resande lemurer färdas på varsin farkost och möts högt upp under stjärnorna. En vit sjöfågel blir sändebud och flyger mellan dem med gåvor. Tycke uppstår och de bestämmer sig för att träffas och äta goda saker tillsammans. Men plötsligt blåser det upp till storm, ett oväder är på gång. En dramatisk händelse men som blir början på något nytt tillsammans. TEMA:fysik, väder, empati, kärlek, äventyr

Blod & tårar - ett läbbigt filmpaket ( kortfilmerna Blod på Kylskåpet, Spyflugan Astrid, Konst på kylskåpet samt Karla Kanin)

regi: Lasse Persson, Charlotte Rodenstedt samt Maria Jönsson. Tillsammans blir alla filmerna 28 minuter men kan ses var för sig.

Ett knattefilmpaket med flugor, funderingar och en nyckelpiga i sjönöd. Spyflugan Astrid sitter i fönstret och drömmer och glömmer helt bort att passa sin lillasyster. Jakten går genom Gula hålen (en smaskig ost), förbi Godispåsen (den stinkande kompostpåsen) och över Svarta lurvet (familjens lurviga husdjur). Barns funderingar om blod, konst och corona blir film när Lasse Persson tar ner teckningarna från kylskåpsdörren och gör dem till film. Och på stranden ligger Karla Kanin och solar när hon upptäcker att nyckelpigan håller på att drunkna. Tur att hon har med sig badbollen. Blod på kylskåpet och Konst på kylskåpet är en del av Barn filmar Malmö - ett filmprojekt som formulerats utifrån att FN:s barnkonvention blev svensk lag.

Sagoland (kortfilmspaket med filmerna Månulvarna, Roboten och valen samt Sigrid och natten.)

Filmen Sagoland innehåller tre små animerade berättelser. De är fristående från varandra, men har infogats i en sagobok, och en berättarröst lotsar oss mellan filmerna. De har också beröringspunkter: Nattens magi och skräck, empati, sorg och längtan är teman som återkommer. Filmerna är som gjorda för samtal om det som är magiskt och om det som är svårt, och om hur vi kan lösa de problem som livet bär med sig, tillsammans. De tre animationerna är formmässigt olika varandra; det finns många detaljer att upptäcka, och filmerna är värda att se om och om igen.

Draken The Kite/Pouštět draka Regi: Martin Smatana, Polen 2019, 13 minuter, animation, utan dialog. Målgrupp: 4–8 år.

En liten pojke besöker sin gamla morfar/farfar ute på landet och de flyger drake tillsammans. De animerade figurerna är gjorda av flera lager vilket symboliserar deras ålder. Pojken har många lager som symboliserar att han har flera år av liv framför sig medan den äldre mannen har mist flera av sina lager och har bara några få kvar. När morfadern blir äldre blir han också tunnare och i slutet av hans liv är han lika tunn som ett lager papper. En dag tar höstens vindar tag i honom och blåser iväg honom upp bland molnen. Filmen talar om döden på ett sätt som blir enkelt och symboliskt och passar för barn, 4–8 år. ” Ingen kan berätta om hur det blir när man dör så det enda vi kan göra är att föreställa oss det” säger regissören och föreställer sig det i filmen som ett ställe med en massa moln som du kan dyka ner i, som då inte känns skrämmande eller hemskt.

Filmspråket inspirerar till eget skapande och lyfter flera perspektiv som bjuder in till diskussioner. Döden som ämne kan vara känsligt men också något som kan vara viktigt att prata med barnen om. Tempot är lugnt och musiken vacker. Detaljer i dockorna och rekvisitan berättar om ålder, årstider och drömmar.