Skolvisning i Den Lettiska Samlingen


På Malmö Konstmuseum finns en samling med ett 50-tal verk av lettiska konstnärer, insamlade på 1930-talet. Samlingen startade med en stor donation till museet år 1939, och kompletterades med fler verk under 1940-talet. 

Samlingen innehåller landskapsmålningar, porträtt, mytologiska berättelser, illustrationer och krigsskildringar, huvudsakligen från 1930-talet. Tanken var att samlingen skulle vara representativ för tidens samtida konst i Lettland. Landet blev självständigt 1918 och de ca 50 verken ringar in en allmän tidsanda – man försökte skapa en bild av vad Lettland är, genom konsten. 

Utställningen Den Lettiska Samlingen presenterar samlingen i sin helhet för första gången sedan 1950-talet, tillsammans med åtta nya beställningsverk av konstnärer som inspirerats av samlingen och dess historia. Utställningen vecklar ut dolda berättelser inom samlingen och söker nya sätt att uppleva den historiska samlingen som ett ögonblick i tiden. 

Utställningen ställer frågor om vad en samling kan säga om nationell identitet, och vilken roll konst har i ett nationsbyggande. 

 

I skolvisningen fokuserar vi på några av de verk och konstnärskap som visas i utställningen. Vi diskuterar såväl konstverken och hur konstnärerna arbetet, som de olika teman och tankar som visas i utställningens olika delar. 

Ladda ner lärarhandledning här.

Visningen tar ca 45 minuter, är dialogbaserad, och innehållet anpassas efter gruppen.   

Vid frågor kontakta Ellen Arvidsson, konstpedagog, på ellen.arvidsson@malmo.se 

 

Kulturbuss bokas separat via den här länken: https://kulturbokning.malmo.se/BusBookings/GenericBus

Detta evenemang är en del av basutbudet. Varje klass kan endast boka ett evenemang ur basutbudet under läsåret.