ARF: Eldprovet - Skolans dag


Regi: Yvan Attal, Frankrike 2018, spelfilm 95 min, franskt tal, svensk text. målgrupp gymnasiet

Neïla Salah är en ung fransyska med arabiskt ursprung som trots en fattig uppväxt lyckats ta sig in på universitetets juridiska utbildning, där hon bland annat undervisas av den välkände Pierre Mazard, en briljant föreläsare, men också en provokatör som häver ur sig både sexistiska och rasistiska åsikter. Redan första lektionen hamnar Neïla i professorns blickfång och hon blir verbalt attackerad. Det är inte första gången Pierre förolämpar en student, men nu har incidenten fångats på film och lagts upp på nätet. Detta sätter även skolledningen i en dålig sits, som då kläcker fram en lösning och ett ultimatum för Pierre: att bli Neïlas mentor inför universitetens prestigefulla tävling i retorik.

Filmen Eldprovet är en lättsam komedi med vänskap över gränserna-tema. Filmen fungerar som en bra grund för diskussion kring frågor om kön, klass, rasism och diskriminering, men även om möte över klass- och generationsgränserna och om lärandets kraft.

Filmvisningen arrangeras av ARF, film och kultur för mänskliga rättigheter. Efter filmvisningen följer ett samtal kring filmens teman och om skolans och utbildningens roll i samhället. Hur ska skola överbrygga klyftor och konflikter i samhället?


Platserna blir bokningsbara onsdagen den 14 augusti.