Författarbesök - Lena Ollmark

"Under mitt författarprat har vi spökhistorier i fokus. Främst för att jag älskar skräck och spökhistorier – men även för att de är väldigt bra att ha som grund när man pratar om att skriva och berätta. Jag brukar berätta om hur många olika saker man kan göra som författare, varför jag tycker att det är så kul med skräck och hur jag tänker när jag hittar på spökhistorier. Var får man idéer ifrån? Varför är en huvudperson så viktig – och vad betyder egentligen det där eviga tjatet om att en historia måste ha en början, en mitt och ett slut? Vad är ett synopsis? Hur skriver man gestaltande? Vad finns det för regler när man skriver om något övernaturligt? (Om vad som helst kan hända är nämligen ingenting särskilt läskigt.) Jag tycker det är effektivt att beskriva olika berättartekniker och knep med hjälp av historier.  

Dessutom vill jag prata lite om rädsla och vad den gör med oss människor – att jag tycker det är sjukt kul att bli skrämd men att man inte får glömma att man blir helt dum i huvudet när man är rädd. Det är bra att vara medveten om rädslans roll i vårt samhälle idag – att skilja på fiktion och verklighet och att vara medveten om hur rädslan används av såväl politiker som företag och media för att väcka vår uppmärksamhet – men också för att få oss att forma våra åsikter efter våra känslor snarare än vårt förnuft. "

- Lena Ollmark 

Eleverna kommer få i uppgift att skriva egna spökhistorier som sedan skickas till Lena. Hon kommer sedan läsa de och svara med kommentarer och tankar.


Bland Lena Ollmarks böcker går det bland annat att hitta följande titlar:

- Dödvatten (2019)

- Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han (2018)

- Den förskräckliga historien om Lilla Hon (2017)

- Inmurade (2014), Brännmärkta (2015) och Lägret (2017), som tillsammans bildar trilogin om Firnbarnen


Författarbesöken äger rum på olika bibliotek i Malmö. Boka platser till det bibliotek som ligger närmst er skola.