Nordisk Panorama: Balancing Fate - kortfilmsprogram

Tre kortfilmer ur Nordisk Panoramas filmfestivals program för målgruppen åk 5-8. Filmer om olika öden i några unga människors liv och de tankar och beslut som måste fattas. Filmerna är på olika språk och med engelsk textning. Efter filmen följer ett samtal med besök av regissör för någon av filmerna. Filmerna ingår i tävlan och eleverna ombeds rösta på sin favorit efter filmvisningen.

Cloud Tamer / Skytaemmer 
Regi: Andreas Krohn, Danmark, 29 min, danskt tal, engelsk text , fiktion

En film som kommenterar vaccinationsfrågan och barns rättigheter. 16 årige Eigil protesterar mot att hans mamma inte vill vaccinera hans lillebror Storm. Inte heller Eigil är vaccinerad. Eftersom han är sjuk i en allvarlig sjukdom blir hans vapen att vägra gå med på behandling om inte hans mamma går med på hans krav. I sin specialdesignade rullstol har han uppfunnit ett moln som han kan gömma sig i. Men så möter han en tjej på sjukhuset med en annan historia som ger honom mer att tänka till kring. 

Trailer: https://vimeo.com/342606010

Jamila 
Regi: Sophie Vukovic ́, Sverige, fiktion 14 min, språk: Svenskt och kurdiskt tal, engelsk text 

Jamila övar inför en talangshow som hon och hennes vänner sett framemot länge. Lillasystern Leila oroar sig dock över det brev som föräldrarna fått från Immigrationsverket. Just när Jamila och hennes vänner gör sig redo för uppträdandet får hon syn på några poliser som kommer till skolan. Om hon ger sig upp på scen blir det kanske farligt för familjen? Men om hon inte gör det, vad kommer då hennes kompisar att tycka? 

Sapera 
Regi: Gustav Olsson, Sverige/Indien, dokumentär 11 minuter, språk: hindi, engelsk text

I den heliga staden Varanasi bor 16-åriga Ali som har ett av världens farligaste jobb – att fånga giftiga ormar. Han var 6 år när han lärdes upp av sin far. När folk råkat få in en giftig orm i sitt hus eller på jobbet ringer de Ali. Ormarna tas om hand och visas upp för turister under säsong som ett levebröd. Ali balanserar dagligen mellan liv och död för att kunna försörja sin familj på 14 medlemmar. Men nu har regeringen förbjudit ”snake charmers”, så vad ska Ali göra då? En minidokumentär som tar oss till Indien 

Trailer: https://vimeo.com/325694722


Diskussionstips: När får man själv ta beslut som gäller en själv? Hur kan man påverka sin familj? Vad innebär det att ta beslut som vuxen – hur vet man att man gör rätt?


Kulturbuss bokas separat via den här länken: https://kulturkartan.malmo.se/BusBookings/SelectTimeType  

Platserna blir bokningsbara för utvalda förskolor tisdagen den 13 augusti.

Resterande platser släpps fritt för alla måndagen den 19 augusti.