ARF: En fantastisk kvinna - Toleransdagen

Evenemang inställt

  • Skolbio

Regi: Sebastian Lelio | Chile 2018 | Spelfilm | 104 min | Spanskt tal , Svensk text

Marina, en ung transkvinna i Santiago de Chile jobbar som servitris, men hyser sångambitioner. Hon har en relation med Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firat Marinas födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare tvingas nu Marina kämpa för sin rätt att vara sig själv, både mot myndigheterna och Orlandos familj som inte kan acceptera henne.

En fantastisk kvinna är en varm, vacker, inkännande och värdig film. Den väjer inte för att visa diskrimineringen mot transpersoner - Marina blir illa behandlad av inte bara mannens exfru och familj, utan också av läkare och poliser - men i slutändan är det en hoppfull film där Marina behåller sin värdighet. I huvudrollen ser vi Daniela Vega som är lysande i sin gestaltning av Marina, och tillika Chiles första skådespelare som är transkvinna. Filmen appellerar inte bara till empati med och förståelse för transpersoner, utan visar även på konkreta situationer där tjänstemän i sitt myndighetsutövande agerar förtryckande mot transpersoner.  Vi får även ett utmärkt tillfälle att få insyn i det moderna chilenska samhället. Med fina tydliga dialoger är filmen även lämplig även för dem som studerar spanska. 

Mångfaldigt prisbelönad i de viktigaste filmfestivalerna världen över, och Oscar vinnare av Bästa utländska film 2018.

Visningen arrangeras av ARF, film och kultur för mänskliga rättigheter. Efter filmen samtalar ARF med vår gäst SAGA BECKER, om transpersoners situation i världen och i Sverige. Saga Becker är skådespelare, föreläsare och författare. Hon fick en Guldbagge för sin prestation i filmen Nånting måste gå sönder (2014) och är aktuell med sin romandebut, Våra tungor smakar våld.

Intervju med Saga Becker: https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12489525

Film recension: https://www.moviezine.se/movies/en-fantastisk-kvinna 

Film trailer: https://vimeo.com/251328686