ARF: PUSH - MR-dagen

  • Skolbio

Regi: Fredrik Gertten, Sverige 2019, Dokumentärfilm 92 min, språk: engelska, italienska, koreanska, spanska, tyska, Svensk text,  målgrupp: gymnasiet

I städer över hela världen blir det allt dyrare att bo, samtidigt som lönerna står still. Fattiga och vanlig medelklass trycks ut ur städer världen över. Det handlar inte om gentrifiering, det här är ett monster av en helt annan sort. En ny sorts hyresvärd har etablerat sig, kapitalfonder utan personligt ansvar. Rätten till bostad är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna. FN:s utsända i bostadsfrågor, Leilani Farha, kämpar för att bostäder också i praktiken och inom politiken ska betraktas som en mänsklig rättighet. I dokumentären PUSH följer regissören Fredrik Gertten i Leilanis arbete samt intervjuar sociologiprofessorn Saskia Sassen, nationalekonomen Joseph Stiglitz och författaren Roberto Saviano.

Trailer: https://youtu.be/k9Q4So4femM 

Recensioner:  https://kritiker.se/film/push-2019/ 

Filmvisningen arrangeras av ARF, film och kultur för mänskliga rättigheter, i samarbete med Hyresgästföreningen. Filmen PUSH visas med efterföljande samtal, i anslutning till Internationella dagen för mänskliga rättigheter - MR dagen. Det var den 10 december 1948 som den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna antogs av FN:s generalförsamling. 

SAMTAL EFTER FILMEN MED FREDRIK GERTTEN   

Eleverna får möjlighet att ställa frågor till filmens regissör, Fredrik Gertten. Han är en av Malmös internationellt framgångsrika dokumentärfilmare, känd för bl.a. filmen Bananas! (2009) och Bikes vs Cars (2015).