MAFF: Den gröna cykeln

  • Skolbio

Originaltitel: Wadjda, regi: Haifaa Al-Mansour,Produktionsland: Saudiarabien, Tyskland, USA, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Nederländerna, spelfilm 2013, 97 minuter, utspelas i  Saudiarabien, tal: arabiska text: svenska, rek. från ålder: åk 5  


Tioåriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare, så när hon anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade. 

Den gröna cykeln skildrar hur vardagslivet kan te sig för en flicka vars liv styrs av religion, tradition och patriarkala strukturer. Inte minst beskriver den ett feministiskt enkvinnsuppror och är en hyllning till egensinnet, beslutsamheten och drömmen om frihet. Rekommenderad för åk 5-9/gymnasiet. Se bifogad filmhandledning. 


Filmvisningen arrangeras av Malmö Arab Film Festival (MAFF) som är en festival med fokus på arabisk film och erbjuder en plattform för samarbete mellan de nordiska och arabiska filmindustrierna. Festivalen är den största festivalen med ett arabisk filmfokus utanför arabvärlden och äger rum i Malmö mellan den 4-8 oktober 2019. 


Här hittar ni filmens filmhandledning!

Kulturbuss bokas separat vi den här länken: https://kulturkartan.malmo.se/BusBookings/SelectTimeType