ARF: Selma - FNdagen mot rasism

Evenemang inställt

Regi: Ava Duverney | USA 2014 | Spelfilm | 128 min | Engelskt tal | Svensk text

Enligt lag hade de svarta rösträtt men i många delstater, som i Alabama, motarbetades och skrämdes de svarta som ville registrera sig för rösträtt. Martin Luther King Jr och medborgarrättsrörelsen och flera andra organisationer kämpade för att det inte skulle vara möjligt att hindra någon från att registrera sig och att rösta. 
Filmen startar under år 1964 när Martin Luther King tar emot Nobels fredspris och slutar med den stora marschen för svartas rösträtt och allas lika värde 1965. King som var känd för att använda sig av fredliga medel var med och arrangerade marschen, som trots att den utfördes stillsamt, möttes av brutalt polisvåld. Filmen lyckas skildra både MLK personliga kamp och den tid som präglades av kamp, hopp om förändring och tron på att det är möjligt att skapa en bättre och mer jämlik värld.

Trailer:  https://vimeo.com/119882218  
Filmhandledning: https://www.filminstitutet.se/contentassets/218b543996ec4393a4aeee21e6e87c59/selma.pdf 

FILMVISNINGEN HAR STÄLLTS IN EFTER ATT GYMNASIER ÖVERGÅTT TILL DISTANSUNDERVISNING.

Filmvisningen arrangeras av ARF, film och kultur för mänskliga rättigheter. Samtal efter filmen med inbjuden gäst, journalist Rafaela Stålbalk Klose. Rafaela har en journalistexamen från Columbia College och  en magisterexamen i mänskliga rättigheter från University of York. Visningen arrangeras av ARF i samarbete med Skolbio och Unga Panora/Folkets Bio Malmö. 

FN DAGEN MOT RASISM - 55 år efter SELMA 

Den berömda marschen från Selma för rätten till rösträtt var en av medborgarrörelsens viktigaste seger, men det krävde både, mod, civilkurage, ihärdighet och människoliv. Under mars månad 1965 pågick aktioner och demonstrationer som kulminerade då den tredje marschen påbörjades den 21 mars med Martin Luther King i spetsen. Tre dagar senare, den 24 mars, kom de fram till Montgomery och Luther King höll ett av sina mest berömda tal. ARF visar därför Ava Duverneys sublima film om en av medborgarrättsrörelsens viktigaste segrar, den episka marschen från Selma till Montgomery, Alabama. Marschen vände den amerikanska opinionen och övertalade president Johnson att år 1965 införa The Voting Rights Act.