Författarbesök - Helen Ekeroth på Stadsbiblioteket

Under författarbesöket så kommer jag att prata om hur det är att vara författare och hur en blir författare. Jag kommer också att beskriva hur arbetet med en bok går till och vilka professioner som arbetar med boken förutom författaren. Till pratet har jag ett bildspel där jag till exempel visar före- och efterbilder på kartan som finns i boken och råmanuset, det satta manuset och den färdiga boken. Jag kommer också tipsa om vad som kan ge inspiration till skrivandet. 

Utifrån Drakberidartrilogin kommer jag också att beröra bilden av hjälten och skurken – hur brukar de se ut och vara? Hur kan vi som skriver bryta mot klassiska könsroller och stereotyper? Måste en hjälte vara god hela tiden? Jag kommer också prata om hur läskig och otäck en barnbok egentligen får vara. Är det till exempel okej att någon dör? För att få delaktighet från eleverna kommer jag att ställa frågor som de besvarar med grön lapp (ja) och röd lapp (nej). Lapparna ska eleverna ha gjort och ha med sig. 

Jag bor i Malmö med min man och tre tonårssöner och jobbar dagtid i Malmö stad. Jag har skrivit och haft författardrömmar länge, men debuten dröjde tills jag var 48 år. Våren 2019 släpptes Skuggan, som är första boken i Drakberidar-trilogin, på Rabén & Sjögren. Andra boken som heter Striden kommer i april. Jag är en stor boknörd och läser böcker inom olika genrer och för olika åldrar, även om det ofta blir just fantasy som jag själv skriver.  

Om böckerna

Skuggan utspelar sig i en fiktiv värld inspirerad av ett medeltida Asien, där jag väver in mytologi och kultur, men också har skapat egna normer och regler för det som gäller i världen. 

Berättelsens hjälte, den tolvåriga Nuwa, börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. Där går flickor som vill bli krigare i kejsarens styrka och konkurrensen är hård. Men Nuwa är också på skolan för att ta reda på varför hennes nu döda mamma plötsligt och utan förklaring slutade som drakberidare. Samtidigt dras hon in i en hemlig motståndsrörelse på skolan, något som förändrar allt.  

Striden (andra delen i trilogin) släpps i april 2020. 

Här finns boken Skuggan som e-bok.