Nordisk Panorama: Att vara människa - digital filmvisning

Kortfilmspaket från filmfestivalen Nordisk Panorama, som visas som skolvisningar, kommer i år att erbjudas skolorna digitalt istället för på biograf. Bokade lärare får en länk som kan visas för antalet bokade under perioden 17 - 22 september. De digitala visningarna sker alltså i eget klassrum/visningslokal. Filmerna har i undantagsfall svensk textning men annars engelska. 


Fyra kortfilmer för årskurs 5 - 6. 

Längd: ca. 55 minuter.

Vattenskräck – Aquaphobia 

Regi: Vigdis Nielsen, Norge 2020, 17 min, norskt tal, engelsk text. 

Vilja 11 år måste utmana sig själv och slå tillbaka mot mobbandet från tjejerna i byn. Hon måste stå upp för sig själv och för att hedra sin morfar som har ett gammeldags sätt att bruka jorden på. En film om ensamhet och mod. 

  

Människans uppkomst - Origin of Man 

Regi: Pjotr Sapegin, Norge, Sverige 2019, 14 min , animation 

En berättelse om hur människan är immigranter från en annan planet, en fyrkantig planet. När ett hotfullt väsen hotar planeten beslöt sig invånarna för att evakuera och på köpet lämna sina identiteter och minnen efter sig. Utan några som helst minnen om sitt förflutna har människorna blivit rastlösa, ständigt sökande efter någonting men utan att veta efter vad. De har inga minnen av den fyrkantiga planeten men fortsätter ändå att bygga fyrkantiga lådor här på jorden. 

   

Mor visste ingenting - Mother didn’t know 

Regi: Anita Killli, Norge 2020, 12 min, inget tal, animation 

I en intensiv men ändå lågmält berättad historia skildras en ung flickas kamp med depression. Föräldrar ser inte alltid vad som pågår i barns huvud.  Även en liten sak kan vara tillräcklig för att ge ny energi för att orka fortsätta med sina liv. 

  

Yes-People -Já-Fólkið 

Regi: Gísli Darri Halldórsson, Island 2020, 8 min, animation 

En morgon där en mix av människor möter dagens sysslor – som arbete, skola och disk. Allt eftersom dagen förflyter testas deras relationer och i slutändan deras förmåga att stå ut. 

 

Nordisk Panorama söker 2 klasser som vill vara med och rösta fram sin favorit av dessa filmer. Är ni intresserade måste er visning ske den 17 eller 18 september. Meddela  intresse vid bokningen i Meddelande till arrangör.