Nordisk Panorama: Den gyllene regeln – digital filmvisning

Kortfilmspaket från filmfestivalen Nordisk Panorama, som visas som skolvisningar, kommer i år att erbjudas skolorna digitalt istället för på biograf. Bokade lärare får en länk som kan visas för antalet bokade under perioden 17 - 22 september. De digitala visningarna sker alltså i eget klassrum/visningslokal. Filmerna har i undantagsfall svensk textning men annars engelska. 


Tre kortfilmer för årskurs 4 - 5

Längd: ca. 50 minuter.

 

Knask eller knep – Trick or treat 

Regi: Morten Hølmebakk Evelid, Norge 2020, 16 min, norskt och polskt tal, engelsk text 

Magda är ett blackmetal fan och inte som andra tjejer, något som tjejerna på skolan ser till att påminna henne om. När det är Halloween har hon ingen att gå med. Hon bor med sin polska far och 16-åriga storasyster. När systern sticker iväg på en olovlig fest blir Magda lämnad i staden och blir mobbad av några tjejer från skolan. Under kvällen snubblar hon över Nils Olav, en kille som hon är hemligt kär i och som också är metalfan. De två får en speciell kontakt och Magda får ett självförtroende att stå upp mot de taskiga tjejerna i skolan. 


Sparkekoret – The Kicksled Choir            

Regi: Torfinn Iversen,  Norge 2020, 18 min, norskt tal, svensk text 

Gabriel (10 år) vill gärna sjunga i Sparkekoret, en kör som på sparkslädar tar sig runt på snöiga vägar och samlar in pengar till boende på traktens asylmottagning. När Gabriels pappa kommer i bråk med en av de boende på asylboendet blir det problem för honom. En fin liten berättelse om att sjunga för att få det man vill ha. 


Popcorngutten – Popcorn Boy 

Regi: Christian Lo & Line Klungseth Johansen, Norge 2020, 11 min, norskt tal, engelsk text 

Det var en gång en pojke ( gutte), som plötsligt började nysa popcorn, som dessutom svävar. Toms unika förmåga blir snart upptäckt av en affärsman som är nära konkurs. Säker på succé köper han pojken från föräldrarna för att starta massproduktion. Det blir en megasuccé och Tom blir snabbt världskänd. Popcornen förändrar världen men alla resurser tar en dag slut, även tyngdlösa popcorn. 


Nordisk Panorama sökte 2 klasser som vill vara med och rösta fram sin favorit av dessa filmer.Tack Fridhemsskolan och klass 4 A och B som anmält sig som juryklasser!