Nordisk Panorama: Våga säja ifrån! - digital filmvisning

Kortfilmspaket från filmfestivalen Nordisk Panorama, som visas som skolvisningar, kommer i år att erbjudas skolorna digitalt istället för på biograf. Bokade lärare får en länk som kan visas för antalet bokade under perioden 17 - 22 september. De digitala visningarna sker alltså i eget klassrum/visningslokal. Filmerna har i undantagsfall svensk textning men annars engelska. 


Tre kortfilmer för årskurs 7 - 9

Längd: ca. 45 minuter


Rumpa 

Regi: Elisabeth Matheson, Norge 2020, 14 min, norskt tal, engelsk text 

15-åriga Pauline begår socialt självmord inför hela sin klass och henne största idol, filmskådespelaren Ingvar Lykke, när hon råkar posta en privat snap. Men istället för att dö av skam revolterar hon mot en ocean av oskrivna regler. En situation som rymmer humor, starka känslor, pinsamma stunder och en känsla av Shakespeare’s ”Hamlet”. 


Vikarien – The Substitute Teacher 

Regi: Anna Brodin, Sverige 2020, 13 min, svenskt tal, engelsk text 

En ny vikarie försöker undervisa i en sjunde-klass i en svensk skola. Klasser ger henne tufft motstånd och provocerar tills att hon i raseri skriker åt dem. 


Jag, Julia 

Regi: Arvin Kananian, Sverige 2019, 14 min, svenskt tal, engelsk text 

Julia är en 14-årig tjej som på ytan lever ett idylliskt villaliv. Men inom henne växer ett mörker. Pappan kontrollerar hemmet med psykisk och fysisk misshandel. Julia vill inte fortsätta vara ett offer. Hon använder mobilkameran för att kunna bevisa sin situation. 


Nordisk Panorama söker 2 klasser som vill vara med och rösta fram sin favorit av dessa filmer. Tack Hermodsdalskolan 7A och 7 B som kommer rösta den 18 september!