ARF: Sorry we missed you - Världsdagen för social rättvisa

  • Skolbio

Regi: Ken Loach, Storbritannien 2019, Spelfilm 100 min, engelskt tal med svensk text, målgrupp gymnasiet

Abby arbetar inom hemtjänsten och gör sitt bästa trots avsaknad av tid och resurser. Maken Ricky bestämmer sig efter en tid med lågavlönade ströjobb för att starta eget. Med lånade pengar – och pengarna från Abbys bil – köper Ricky en skåpbil och börjar med körningar åt en budfirma. Nu är han inte anställd längre, utan blir ”egen företagare”. Han tvingas samtidigt underställa sig till uppdragsgivarens regler och klor. Medan föräldrarna kämpar med att få det att gå ihop ekonomiskt glider deras barn, tonåringen Seb och elvaårige dottern Liza Jane mer och mer bort från dem.

Filmen följs upp av ett samtal om vad som är socialrättvisa i relation till förändringar inom arbetsmarknad och andra relevanta frågor. Samtalet leds av Markus Blomberg, Arbetsmarknadsansvarig, Press- och kommunikationsansvarig på LO-distriktet i Skåne. Filmvisningen arrangeras av ARF, film och kultur för mänskliga rättigheter, i samarbete med Unga Panora/ Folkets Bio Malmö. Samtalstiden är inräknade i evenemangstiden.

FN har utnämnt en särskild dag för arbetet för den sociala rättvisan (20 februari). Syftet med dagen är att stödja och förena FN:s strävan att minska fattigdomen, att öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och skapa välmående och rättvisa för alla. Dagen bygger på ILO-deklarationen om rättvis globalisering som instiftades av FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. I anslutning till denna dag visar vi Ken Loachs senaste och hyllade film där han skildrar verkligheten för många arbetare i dagens Europa.

Trailer: https://vimeo.com/375006833 

Recension: https://kritiker.se/film/sorry-we-missed-you/