Push

  • Skolbio


Regi: Fredrik Gertten, Sverige 2019, Dokumentärfilm 92 min, språk: engelska, italienska, koreanska, spanska, tyska, Svensk text, målgrupp: gymnasiet 

I städer över hela världen blir det allt dyrare att bo, samtidigt som lönerna står still. Fattiga och vanlig medelklass trycks ut ur städer världen över. Det handlar inte om gentrifiering, det här är ett monster av en helt annan sort. En ny sorts hyresvärd har etablerat sig, kapitalfonder utan personligt ansvar.  

Rätten till bostad är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna. FN:s utsända i bostadsfrågor, Leilani Farha, kämpar för att bostäder också i praktiken och inom politiken ska betraktas som en mänsklig rättighet. I dokumentären PUSH följer regissören Fredrik Gertten i Leilanis arbete samt intervjuar sociologiprofessorn Saskia Sassen, nationalekonomen Joseph Stiglitz och författaren Roberto Saviano. 

Fredrik Gertten är en av Malmös internationellt framgångsrika dokumentärfilmare, känd för bl.a. filmen Bananas! (2009) och Bikes vs Cars (2015).  

Trailer: https://youtu.be/k9Q4So4femM  

Recensioner:  https://kritiker.se/film/push-2019/