Antropocen - människans epok : skolbio

  • Skolbio

Regi: Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Kanada 2018, dokumentär, 87min , språk: tyska, engelska, ryska, italienska, mandarin, kantonesiska mfl svenska undertexter, tillåten från 11 år. Anthropocene: The Human Epoch (original title) 

Målgrupp: åk 9-gymn 

En filmisk resa genom mänsklighetens massiva påverkan på jorden, som har tagit oss in i en ny geologisk epok. Filmteamet har rest till sex kontinenter och tjugo länder för att dokumentera och visa hur människan förändrat jorden. En dokumentär som beskrivits som lika vacker som förfärande, med berättarröst av Alicia Vikander.  Med ett fantastiskt foto visas platser upp som har det gemensamt att de visar upp stordrift på naturen. Filmen visar även upp den lilla människan som arbetar på dessa olika platser. Kameran sveper över monstruösa brunkolsschakt i Tyskland, smältverk i Norilsk, Rysslands mest förorenade stad, Chiles litiumgruvors giftgröna bassänger, oändliga fält av oljeraffinarderier, marmorbrytning i Carrarra i Italien till nedslag bland småbruk i London, invigning av tunnel i Schweiz och översvämning i Venedig. Det talas inte så mycket om den uppenbara orsaken till skövlingen eller om lösningar eller politiska ståndpunkter. Filmen verkar mer vilja visa än att förklara. 

Filmen är som en resa som sätter igång mycket tankar och här finns mycket att prata om och fördjupa sig i. Låt gärna eleverna ha med sig möjligheter att skriva ner sina tankar under filmens gång. Här finns många anknytningar till skolans läromål i naturämnen såväl som individens etiska ställningstagande eller referenser till lagar och bestämmelser. För lärare som önskar vara mer förberedd går filmen även att se på betalkanaler.  

Malmö Museer har samtidigt utställningen Antropocen 15 februari - 7 juni som dokumenterar hur mänskligheten förändrar planeten för alltid. 

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vW6HlrPtuu8