IFEMA: Vai

Evenemang inställt

  • Skolbio

Regi: Nicole Whippy, ‘Ofa-Ki-Levuka Guttenbeil-Likiliki, Matasila FreshwaterAmberley Jo AumuaMīria George, Marina Alofagia McCartney, Dianna FuemanaBecs Arahanga, Land: 7 länder i stillhavsområdet,  8 kortfilmer total  filmlängd: 90 min  tal: engelska maori, Textad: maori översatt till engelska, i övrigt ingen textning

 Vai (maori för ’vatten’) är en prisvinnande antologifilm bestående av 8 kortfilmer, av 8 kvinnliga regissörer, filmade i 7 olika länder i Stillahavsområdet; Fiji, Tonga, Salomonöarna, Kuki Airani (ursprungsfolket maoriernas namn för Cooköarna), Samoa, Niue och Aotearoa (maoriernas namn för Nya Zeeland). Vi får följa Vai från det att hon är 7 år i den första delen till att hon har fyllt 80 år i den sista. I varje kortfilm är Vai en ny karaktär, som spelas av olika inhemska skådespelerskor i vart och ett av de olika länderna, men med berättelser som handlar om många fler.  Filmen handlar om generationsmöten, kulturell identitet och respekt för ursprungsbefolkningar och deras traditioner och för dagens ungdom, deras röster och vår framtid. Ämnen att diskutera utifrån filmen kan vara ursprungsbefolkningen historia, klimat och natur, kolonialism och geografi.  Efter filmen följer ett samtal med publiken.

Filmvisningen arrangeras av IFEMA International Female Film Festival Malmö som har funnits sedan år 2006 och har sedan dess visat filmer kvinnliga regissörer från hela världen för att göra biorepertoaren i Sverige mer jämställd. Festivalens 14:e upplaga äger rum 12-15 februari 2020.
HEMSIDA: http://www.femalefilmfestival.se/
FACEBOOK: ifemafilmfestival
INSTAGRAM: ifema_malmo 

Se bifogat dokument med mer information om handlingen i filmen. Prata gärna om filmen med eleverna innan ert besök.